پنج شنبه ۱ آذر ۱۴۰۳     
خانه / سوالات درسی / پایه دوم / ترکیبات یونی
ترکیبات یونی

ترکیبات یونی

سلام- آیا همه ترکیبات یونی نمک نامیده می شوند ؟> یا باید بین آنها تفاوت قائل شویم. با تشکر

توسط احمد محمدپور

سلام. همه نمکها ترکیب یونی هستند ، ولی همه ترکیبات یونی نمک نیستند. 
هیدروکسید فلزات و اکسید فلزات ، ترکیب یونی هستند ، ولی نمک نمی باشند. این ترکیبات جزء بازها محسوب می شوند.

۷ نظر ها

  1. مرتضی نصیرزاده

    سلام
    طبق تعریف آیوپاک هر ترکیب شیمیایی که متشکل از یون های با بار ناهمنام باشه رو ترکیب یونی یا نمک در نظر می گیریم. پس هر نمکی ترکیب یونی و هر ترکیب یونی نمک هست.

    می تونید به سایت آیوپاک مراجعه بفرمایید
    با تشکر

    • مرتضی محمدی

      سلام. طبق گفته شما بایستی سدیم هیدروکسید را که ترکیب یونی است ، نمک در نطر بگیریم ، درصورتیکه میدانیم ، نمک نیست و جزو دسته باز ها است.
      می توان گفت ، هر نمکی ترکیب یونی است ولی هر ترکیب یونی نمک نیست. ترکیبات یونی اغلب نمک می باشند.

      • مرتضی نصیرزاده

        نه دوست عزیز طبق تعریف من نه طبق تعریف آیوپاک. به این تعریفی که در کتاب درسی هم اومده دقت بفرمایید.”تر کیب یو نی تر کیبی خنثی است که از گردهمایی میلیاردها میلیارد کاتیون و آنیون به وجود آمده است، به طوری که مقدار کل بارهای مثبت و منفی در آن با هم برابر است” دیگه به اسید و بازو ترکیب دیگه ای تقسیم بندی نکرده و در ادامه می گه “هر ترکیب شیمیایی که یونهای با بار ناهمنام ذره های سازندۀ آن هستند یک ترکیب یونی یا نمک نامیده می شود” فکر کنم نوشته ها به اندازه کافی گویا باشند. وقتی آیوپاک تعریفی رو ارائه می ده میشه فصل الخطاب بحث ها. فرموده شما هم متن کتاب های کنکوری است که دست به دست می گرده بین دانش آموزا و میشه ملاک بحث خیلی ها.

        • مرتضی محمدی

          نمیدونم شما در چه زمینه ای فعالیت می کنید و اینکه آیا آموزش شیمی هم انجام می دهید یا خیر ؟ ولی اینو خدمت شما عرض کنم که کتاب های درسی در بسیاری مواقع وارد جزئیات نشده و بصورت کلی مطالب برای دانش آموزان مطرح می شود ، هرچند که در آزمون ها بیشتر وجه به جزئیات است.
          راستش خیلی متوجه منظور شما در این قسمت نشدم که جواب کاملی خدمت شما بنویسم . اسید و باز چه ارتباطی به مبحث ترکیبات یونی دارد ؟ اگه لطف کنید و بیشتر منظورتون را توضیح بدهید ، حتما جواب کامل خدمت شما خواهم داد.
          با تشکر – مرتضی محمدی

      • مرتضی نصیرزاده

        جناب محمدی لینک زیر رو بررسی بفرمایید. از کتاب طلایی آیوپاک در سایت آیوپاک که نمک رو ترکیبی تعریف کرده که از مجموعه ای کاتیون و آنیون تشکیل شده. اتفاق اگه ادمه توضیحات رو از مطالب دیگر سایت جست و جو کنید به این دسته بندی که ترکیبات داری یون هیدروکسید من جمله سدیم هیدروکسیدی که اشاره کردید هم نمک محسوب می شه.

        http://goldbook.iupac.org/terms/view/S05447

        • مرتضی محمدی

          سلام جناب نصیرزاده ، خیلی متشکرم از اظهارنظرتون ، من اون نوشته آیوپاک را قبلا خونده بودم و الانم نگاه کردم ، فکر کردم ، شاید مطلب جدیدی باشه ، ضمن احترام به نظر شما ؛ آیوپاک گفته ، نمک ترکیبی است که از مجموعه ای کاتیون ها و آنیون ها تشکیل شده است و این جمله کاملا صحیح است ولی نگفته هر ترکیب شامل مجموعه ای از کاتیون ها و انیون ها ، نمک است. در واقع عکس این جمله همواره صحیح نیست. هیدروکسیدهای فلزات و اکسید فلزات جزو ترکیبات یونی هستند ، ولی جزو نمک ها محسوب نمی شوند، هیدروکسید های فلزات و اکسیدهای فلزات ، طبق نطریه آرنیوس و نظریه بروستند و لوری ، باز محسوب می شوند.
          جناب نصیرزاده ممکن است کتاب درسی را ملاک قرار بدین که گفته است ، همه ترکیبات یونی نمک هستند. خب کتاب درسی ، بخاطر ایتکه هنوز بچه ها اسید و باز را نخوانده اند ، از طرفی تعداد هیدروکسید های فلزی و اکسیدهای فلزی نسبت به دیگر ترکیبات یونی خیلی کمتر است ، از آن صرف نظر کرده و گفته است ، همه ترکیبات یونی ، نمک هستند.
          جالبه بدونید ، کتاب درسی در بعضی موارد یک مطلب را در سال دهم و دوازدهم به دو صورت مختلف می نویسید ، علتش اینه که هنوز بچه ها در سال دهم مطالبی را نخوانده اند ولی در سال دوازده که دامنه اطلاعات اونها بیشتر میشود ، مطلب کاملتر مطرح می شود.
          مطلب آخر اگر هیدروکسید های فلزات را نمک درنظر بگیریم ، واکنش خنثی شدن اسید و باز دیگر معنی نخواهد داشت ، چون اسید با نمک واکنش داده است.
          در پایان، اگر این مطلب من را خواندین ، لطفا نمک بصورت علمی تعریف کنید. اگر تمایل داشتید ، من تعریف علمی نمک را براتون بنویسم و همه نمک ها و اکسیدفلزات و هیدروکسید فلزات را بر اساس آن براتون توضیح بدهم.
          با تشکر – مرتضی محمدی

  2. مرتضی نصیرزاده

    استاد محمدی بزرگوار. از توضیحات مفصل و بجای حضرتعالی استفاده کردم و از اینکه وقت گذاشتید برای پاسخ دادن قدردانی می کنم. بنده به عنوان شاگرد حضرتعالی محقق شیمی هستم در مرکز مندلیف. در مورد سدیم هیدروکسید که در اکثر منابع (کتاب های درسی و کنکوری و ..) فقط به اسم باز شناخته میشه اضافه می کنم که سدیم هردوکسید جامد که در واکنش اسید و باز شرکت نمی کنه رو به عنوان ترکیب یونی هم درنظر می گیرند. جمله ای رو از یکی از کتاب های منتشر شده از مجله ساینس دایرکت پیوست می کنم که موید عرایض بنده هست.

    ….Sodium hydroxide is a molten mixture of inorganic salt that has a melting point of 320°C and

    البته طبق تعریف عمومی نمک ترکیبی یونی است که از واکنش اسید و باز تشکیل شده. ولی در اصل ویژگی هایی که واسه یک ترکیب یونی می شه در نظر گرفت نظیر شبکه بلوری، نقطه ذوب و جوش بالا برای ترکیبی مثل سیدم هیدروکسید هم صادق هست. اتفاقا طبق قاعده فاجانز هم اگه بررسی بشه خاصیت یونی سدیم هیدروکسید به مراتب بیشتر از نمک هایی مثل منیزیم کلرید و آلومنیم کلرید و … هست.

    هدف ایراد گرفتن به بحث علمی شما نبوده. با توجه به فضای خوب سایتتون برای اولین برار هست که به خودم اجازه می دم اظهار نظر کنم. ان شاالله که اسائه ادب نکرده باشم.

ارسال یک نظر

ایمیل شما منتشر نمی شود.


− 5 = یک

بازگشت به بالا